Arion Muziek
 
 
Voor bedrijven  

Afrikaanse Muziek, ritme workshop van 2 uur

Voorbeeld van een workshop, zoals eens heeft plaatsgevonden.

In deze workshop maken de deelnemers kennis met ritme als drijvende kracht in de Afrikaanse muziekcultuur. Ritme heeft op de mens een sterke werking, niet alleen in muzikaal opzicht. De krachtige ritmes van Afrikaanse muziek, meeslepend en swingend, brengen menigeen in vervoering.

Tijdens deze actieve workshop worden verschillende basisritmes ingestudeerd, die zowel instrumentaal als vocaal worden uitgewerkt. Bij het instrumentale gedeelte worden diverse kleine percussie-instrumenten gebruikt. Elk instrument kent zijn eigen speeltechniek en specifieke ritmische toepassingsmogelijkheden. Zo hebben bijvoorbeeld een trommel en een cowbell volstrekt andere functies binnen het muzikale geheel. Sommige instrumenten bepalen de cadans, andere leveren juist de swing.

De deelnemers kunnen tijdens de workshop een aantal verschillende instrumenten uitproberen, elk met het voorgeschreven ritmische patroon. Op die manier ontdekken zij het arsenaal aan slaginstrumenten, waarbij soms al snel een voorkeur ontstaat voor bepaalde ritmische structuren.

Ook de vocale Afrikaanse muziek is sterk ritmisch van karakter. Tijdens de workshop zingen wij korte éénstemmige songs die gecombineerd kunnen worden met de instrumentale ritmes. Daarna wordt een meerstemmige song ingestudeerd, waarbij de verschillende stemmen elk een eigen ritme en tekst zingen. Naast ritmische preciezie vragen Afrikaanse liederen een heldere klankvorming waarop de zangaanwijzingen toegespitst zijn. De workshop begint met enkele oefeningen om adem en stem los te maken. Er is daarbij aandacht voor ontspanning en een goede zanghouding.

Tijdsplanning

  • Houding, adem, stemvorming ca. 15 min.
  • Afrikaanse tekst en articulatie ca. 5 min.
  • Eénstemmige songs instuderen ca. 15 min.
  • Percussie slagtechniek ca. 10 min.
  • Instrumentale ritmes instuderen ca. 55 min. *)
  • Meerstemmig lied instuderen ca. 15 min.

*) In overleg kan deze workshop worden ingekort tot 1,5 uur. Het onderdeel Instrumentale ritmes instuderen wordt dan ingekort tot 25 minuten.