Arion Muziek
 
Muzieklessen  
Muzieklessen in Speeltuin “De Boog”, Rivieren-/Dichterswijk    
 
 

video-les in corona-tijd

Speeltuin De Boog — Saxofoon

Voor kinderen in groep 7 en 8.

Lesmethode saxofoon

Je leert liedjes en melodieën spelen, noten lezen en er worden oefeningen gedaan om een goede adem- en blaastechniek te ontwikkelen.

Muzikaal gezien is er tijdens de les zowel aandacht voor solo-spel als voor samenspel. Het samenspelen gebeurt met meerstemmig saxofoon, met pianobegeleiding of met bij de lesmethode horende cd’s. Aanvullend leer je bijpassende ritmes spelen op de slaginstrumenten die in het lokaal aanwezig zijn.

Doelgroep saxofoonles

Alle kinderen uit de wijk (Rivierenwijk en omliggende wijken) in groep 7 en 8 kunnen zich opgeven. Het is voor saxofoon noodzakelijk dat de tanden gewisseld zijn. Minimaal alle voortanden en liefst ook de twee voorste kiezen.

Tip: laat kinderen met kleine handen eerst uitproberen of de altsaxofoon bij hen past. Saxofoonleerlingen moeten in staat zijn dagelijks oefenen uit het lesboek. De groepsgrootte is maximaal drie kinderen.

Hoe kom je aan een saxofoon

In de eerste lesjaren spelen kinderen altijd op een alt-saxofoon. Het is noodzakelijk dat je zelf een instrument huurt voor gebruik in de les en om thuis te kunnen oefenen. De kosten van saxofoonhuur bedragen ca. €20-30 per maand en zijn niet inbegrepen bij het lesgeld. Voor dat bedrag huur je een goed instrument met een soepel mechaniek, zodat je met plezier kunt oefenen. De meeste verhuurders werken met halfjaarscontracten (De huur kost dan ruwweg €120,- tot 150,- per halfjaar, hetgeen neerkomt op ca. €6,- per week aan huurkosten). Huursaxofoons worden altijd aangeleverd in een degelijke koffer. De docent kan betrouwbare adressen adviseren.

Dringend advies: koop nooit zelf een instrument zonder de docent te raadplegen.

Lesvormen Saxofoon

Klein groepje (2 of 3 kinderen): Duo-les

In een klein groepje is er persoonlijke aandacht en ruimte voor individuele hulp, corrigeren van vingerzetting, handpositie, houding en adem. Duo-groepjes bestaan uit twee kinderen.

In sommige gevallen kan een 3-persoonsgroepje worden samengesteld. De les duurt dan langer: twee kinderen samen krijgen 20 minuten, drie kinderen samen krijgen 30 minuten.

  • Met 2 kinderen (duo-les): 20 minuten.
  • Met 3 kinderen (trio-les): 30 minuten.

Duo-Turbo-lessen

Kleine groepjes in de variant turbo krijgen extra lange lessen, met meer achtergrondkennis, ontwikkeling van gehoor en muzikaliteit.

  • Met 2 kinderen (turbo duo-les): 30 minuten intensief.
  • Met 3 kinderen (turbo trio-les): 40 minuten intensief.

Privéles solo

Voor diegenen die graag alléén les hebben, of voor wie geen passend groepje gevonden kan worden. De basislessen Solo duren 20 minuten, Solo-turbo duurt 30 minuten. Langere lesduur is in overleg ook mogelijk tegen meerprijs.

Tarieven

De prijzen worden berekend op basis van een bepaald bedrag per les. Het tarief hangt af van de groepsgrootte die u kiest. Het jaarbedrag voor de cursus (35 lesweken) bedraagt 35 x deze lesprijs. Zie voor alle prijzen het aanmeldformulier.

Houders van een U-pas kunnen voor het lesgeld hun U-pasbudget gebruiken. Voor U-pashouders die inwoner van de gemeente Utrecht zijn, kunnen wij aanvullend extra subsidies laten aanvragen. Meer informatie over de U-pas.

Veelgestelde vragen

  • Ik heb op internet diverse aantrekkelijk geprijsde instrumenten gezien. Waar moet ik op letten bij aankoop? Antwoord
  • Kunnen ouders tijdens de les aanwezig blijven? Antwoord
  • Zijn er open lessen of uitvoeringen? Antwoord
  • Waarom heeft mijn kind direct een goede saxofoon nodig; is het niet verstandiger om eerst uit te proberen met een goedkoper merk? Antwoord
  • Waar moet ik op letten bij het kopen van rieten voor de saxofoon? Antwoord
  • Kunnen kinderen met kleine handen starten op het kleinere model, de sopraan-saxofoon? Antwoord